Υπερηχογραφία

Για τις εξετάσεις Ακτινογραφίας έχει εγκατασταθεί το μηχάνημα υπερήχων GE Logiq E9.

Πλεονεκτήματα

Το GE Logiq E9 είναι ένα  κοινόχρηστο μηχάνημα υπερήχων, ικανό για κορυφαία απεικόνιση της γυναικείας υγείας και 4D απεικόνισης μαζί με καθαρή απεικόνιση για ακτινολογικές, και αγγειακές εφαρμογές. Η πρωτοποριακή τεχνολογία της GE με το Logiq E9 είναι η XDclear, μια τεχνολογία απεικόνισης που χρησιμοποιεί προηγμένους μετατροπείς με ένα κρύσταλλο, ακουστική ενίσχυση και τεχνολογία ψύξης για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, ειδικά σε βαθύτερη διείσδυση όταν η ποιότητα της εικόνας συνήθως εξασθενεί.

Εξετάσεις που διενεργούνται

Στην άνω και κάτω κοιλιά περιλαμβάνονται το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, ο σπλήνας, το πάγκρεας, οι νεφροί, τα επινεφρίδια, ο προστάτης (για τους άντρες), ουροδόχος κύστη και για τις γυναίκες μήτρα και ωοθήκες.

Ο υπέρηχος άνω και κάτω κοιλίας μπορεί να δώσει πληροφορίες για κοιλιακά άλγη, χολολιθίαση, νεφρολιθίαση, υπερτροφία προστάτη αλλοιώσεις μήτρας ενώ ακόμα μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα την παρουσία πιθανών νεοεξεργασιών. Αποτελεί εξέταση πρώτης εκλογής για ανάδειξη αλλοιώσεων χωρίς επιβάρυνση του οργανισμού του εξεταζόμενου.

Απαιτείται προετοιμασία την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης. Οι εξεταζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καταναλώσει φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά. Θα πρέπει να είναι νηστικοί τις τελευταίες 6-8 ώρες πριν την εξέταση καθώς επίσης θα πρέπει να έχουν πιει 6 ποτήρια νερό 1 ώρα πριν την εξέταση και να μην έχουν ουρήσει, για την καλύτερη μελέτη της κάτω κοιλίας – ελάσσονος πυέλου.

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα, ως εξέταση εκλογής, μελετά τις διαστάσεις αυτού καθώς και την παρουσία ή μη όζων και παρεγχυματικής ανομοιογένειας σε αυτόν (αυτοάνοση θυρεοειδίτιτα – Hashimoto), ενώ βοηθάει και στην ανάδειξη παθολογικά διογκωμένων τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και στην αξιολόγηση αυτών.
Έλεγχος εικόνας θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών μετά από επέμβαση.

Ο υπέρηχος του μυοσκελετικού συστήματος – μαλακών μορίων αναδεικνύει, δερματικά ψηλαφητά μορφώματα (δερματικές κύστεις, λιπώματα), τενοντίτιδες, θλάσεις, αιματώματα στα μαλακά μόρια – συνδεσμικά στοιχεία μετά από κακώσεις – τραυματισμούς. Ιδιαίτερα χρήσιμος μετά από αθλητικές κακώσεις σε συνδυασμό με άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Συμπληρωματική εξέταση συνδυαστικά με την Μαστογραφία που βοηθά στην πρόληψη και την διαφοροδιάγνωση αλλοιώσεων των μαστών.

Διενεργείται ανεξαρτήτως ηλικίας και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό των εξεταζομένων.

Καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, αρτηριών και φλεβών άνω και κάτω άκρων, λαγόνιων αρτηριών, νεφρικών αρτηριών, κοιλιακής αορτής.

Έγκαιρη ανίχνευση παρουσίας θρομβώσεων για άμεση αντιμετώπισή τους. Προσδιορισμός και βαθμός στενώσεων αρτηριών. Έλεγχος ανευρυσματικών διατάσεων και παρακολούθηση αυτών καθώς επίσης οιδήματα κάτω άκρων.

Απεικονίζει λεπτομερέστερα αλλοιώσεις της μήτρας και των ωοθηκών μέσω του κόλπου. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.

Δίνεται έμφαση στο ενδομήτριο και βοηθάει στην καλύτερη ανάδειξη και παρακολούθηση ινομυωμάτων της μήτρας σε σχέση με το διακοιλιακό υπερηχογράφημα.

Ανάδειξη φλεγμονών (επιδιδυμίτιδα κ.α.) κιρσοκήλη – υδροκήλη καθώς επίσης και παρουσία μορφωμάτων στους όρχεις και στο όσχεο.

Ultrasound Siemens Acuson X300
1